Tästä lähtee suunnittelemani postaussarja opiskeluihini liittyen. Kaiken ylimääräsen lätinän yritän karsia pois, joten eiköhän heitetä heti pari faktaa pöytään :)
Opiskelen siis pukuompelijaks Tampereen ammattiopistossa Pyynikillä (Santalahdentien toimipiste).
Postaussarjan nimenä toimii luokkatunnus, joka kertoo seuraavaa: 08 on vuosi jona alotettiin, PO on lyhenne pukuompelusta, 2 meinaa, että ollaan nyt tokalla luokalla ja L meinaa sitä, että ollaan lukioluokka. Tää oli ainoa kuvaava nimitys tälle postaussarjalle, jonka keksin :D
Huolimatta siitä, että käyn myös lukiota, aion keskittyä nyt lähinnä tohon amisteluun. Jos jotakin kuitenkin kiinnostaa miten noi lukio ja amis toimii yhdessä, niin saa tietty kysyä!
Ajattelin toteuttaa tän niin, että nyt ensimmäisenä vähän tylsempi postaus ihmisille, joita saattaa oikeesti kiinnostaa joku asiapitosempi selitys tähän liittyen, koska muut ei tätä varmaan jaksa lukea :D Kerron sitten seuraavissa osissa yksityiskohtasemmin vaikkapa esim. vaatteen valmistamisen vaiheista, tuotesuunnittelutunneista etc.
Sitten vielä pieni huomio ennen kun kunnolla alotetaan: Opetussuunnitelmahan vaihtu tässä viime syksynä ja niinpä pukuompelijaa vastaava perustutkinto on nykyään vaatetusompelija ja heidän opetussuunnitelma on vähän eri, kun meidän jotka ollaan vielä pukuompelijoita.
Miksi haluan pukuompelijaksi?
En osaa sanoa johtuisko se geeneistä, että lopulta tämä vaatetusala peittosi kaiken maailman unelmat juristiksi, arkkitehdiksi tai parturikampaajaks ryhtymisestä. Äiti nimittäin sattuu opettamaan vaatetusompelua. Tämä on juuri semmonen "edes vähän luova ala, jolla voi tienata elantonsa (ja enemmän jos hyvin pelaa korttinsa)", mitä halusin alkaa opiskella. Ja nyt kun tälle alalle on ryhtynyt, en osais mitään muuta kuvitella tekevänikään. Vaatteiden suunnittelu ja tekeminen ja omistaminen on rakkautta ♥
Amis vai ammattilukio?
Itse valitsin tosiaan ammattilukion järkisyistä :DD Aattelin, että on sitten paremmat mahdollisuudet päästä johonkin ammattikorkeeseen, kun on suorittanut kolmoistutkinnon. Muuten en koe tekeväni lukion papereilla juuri mitään.
Jos joku vaatetusompelijaksi haluava miettii, miten perustutkinto ja kolmoistutkinto eroaa toisistaan, niin voisin yrittää vähän valaista asiaa: Ammattilukiohan kestää neljä vuotta, kun taas pelkän ammatin opiskelu vie kolme vuotta. Ammattiaineita on saman verran molemmilla, mutta koska amiksilla ei ole ylimääräsiä lukioaineita viemässä aikaa, he saa valita 10 opintoviikon verran vapaavalintaisia opintoja. Ne saa olla joko ammatillisia täydentäviä, yhteisiä aineita tai jotain harrastushommeleita (en oo ihan perillä tästä). Täältä ja täältä koulun sivuilta voi katsoa lisää.
Mitä meille opetetaan/on opetettu?
Huomioikaa nyt se seikka, että kerron mitä meille pukuompelijoilla on opetettu. En tiedä kuinka isosti vaatetusompelijoiden OPS eroaa, mutta luulisin, ettei ihan kamalan paljon. Vaatetusompelijatkin alottaa uskoakseni ompelemalla erilaisia harjotuksia paperille, jotta oppivat käyttään teollisuuskoneita, jotka on aika erilaisia ja omasta mielestä ihanampia, kun kotikoneet. Tälle linjalle aikovan ei siis tarvitse osata ommella, koska kaikki opetetaan ihan alusta :)
Kun oltiin ommeltu paperille jonkun aikaa siirryttiin harjotteleen kankaan ompelemista. Ensimmäinen oikee työ, joka tehtiin, oli laukku. Sen jälkeen tehtiin sisustustekstiilejä, hameet ja lisäks ommeltiin neulevaatteita, mitä en olekaan täällä blogin puolella esitellyt. Tehtiin vaan jotkut perus teepparit/topit ja sitten vauvoille potkarit ja body. Viimesenä työnä tehtiin muistaakseni mekko pikkutytölle. Ite tein ekaluokkalaiselle serkulle juhlamekon, mutta siitäkään ei oo kuvia.
Nyt tokana vuotena me tehtiin paitapuserot. Meneteltiin kuten hameidenkin kanssa: ensin harjoituspusero ja sitten pusero, jonka sai suunnitella ihan ite. En oo sitä itesuunnittelemaani esitellyt täällä (sekin on aika perus), mutta harjotuspuserosta kuvia täällä. Seuraavassa jaksossa aletaan muistaakseni tehdä housuja ja kevään lopulla aletaan suunnitella juhla-asuja.
Me ollaan siis tehty yleensä vaatteet alusta loppuun ihan ite (paitsi tietysti materiaalit on ostettu). Ollaan piirretty peruskaava, kuositeltu siitä halutun mallin mukanen, tehty poikkileikkauskuvat yms. Kerron näistä tarkemmin, kun teen sen postauksen, jossa kerron vaatteen valmistamisesta :)
Noiden itelle tehtyjen juttujen lisäks me ollaan ommeltu mm. meikkikappoja, kokkiessuja ja -takkeja ja jotain tilaustöitä, mitä koululle on tullut. Lisäks meillä on tällä hetkellä teollista ompelemista, eli valmistetaan samaa vaatetta iso(hko) sarja kerralla pienissä ryhmissä niin, että yks valmistaa tyyliin kaulukset ja toinen taskut ja kolmas huolittelee.
Ompelemisen lisäks meille opetetaan toki muutakin, esim. tuotesuunnittelua. Lisäks koululla on omat brodeerauslaitteet, joita opetellaan käyttään. Ite oon nyt miettinyt, että ois siistiä kehittää joku oma pieni logo, minkä vois käydä brodeeraamassa joka vaatteeseen, minkä tekee :D
Asiakaspalveluakin meidän on tarkotus oppia työssäoppimisten yhteydessä. En tiedä, kuinka peruslinjalaisilla menee työssäoppimiset, mutta meillä oli eka (4 viikkoa) nyt tokana vuonna, joka oli tarkotus käydä mielellään jossain myymälässä. Kolmannella on tarkotus mennä jonnekin, missä pääsisi ompelemaan ja se on käsittääkseni 8 viikkoa. Neljännellä saa kai mennä melkeinpä minne lystää, mutta pituudesta en tiä.
Ensimmäinen osa olisi nyt sitten tässä :D En pistänyt kuvia, kun en oikein tiennyt millä tätä olis kuvittanut. Jos joku jäi epäselväksi, kysyä saa! Loppuun voisin vielä mainostaa sitä, että meillä on huomenna (30.1. la) avoimet ovet! Kaikkien kiinnostuneiden kannattaa tulla paikalle, puku- ja vaatetusompelijoita löytyy ainakin tokasta ja kolmannesta kerroksesta ;D
perjantai 29. tammikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
oi, siistiä :--) ja ihan mukava et oli tällanen faktapostaus tää!
VastaaPoistakertoisitko muuten että mikä blogimalli sulla mahtaa olla käytössä :o
Kiitos tästä postauksesta, tosi kiva saada vähän esimakua. ;)
VastaaPoistatiila Kiva että tykkäsit! ^^ Öö mulla taitaa olla käytössä se Minima lefty.
VastaaPoistaLyra Eipä mitään :D